Amazon kendine has özellikleri, düzenlemeleri olan bir online satış market yeridir. Bu yazıda genel olarak Amazon hakkında akla gelen ve yanılsamaları yansıtan sorulara cevap vereceğiz.
Amazon’da nasıl mağaza açılır?
Eminim ilk yapmak istediğiniz şey Amazon’da satışa başlamaktır. Amazon’da satışa başlamak için yapmanız gereken Amazon’da satıcı hesabı açıp, ürünlerinizi yüklemek. Bu Amazon’da mağaza açmak anlamına gelmemektedir ve Amazon’da mağaza açmanıza gerek de yoktur. Amazon’da mağaza açmak, kendinize ait kayıtlı veya başvuru halinde olduğunuz ticari markanız olması halinde Amazon Brand Registry (Amazon Marka Kayıt) sistemi ile mümkündür. Amazon Brand Registry’ye kayıt olduktan sonra mağaza açabilirsiniz. Tekraren, Amazon’da satış yapmak için mağaza oluşturmanıza gerek yoktur.
Diğer önemli bir husus da, genelde Amazon’da mağaza açılır ve insanlar sizin mağazanızdan alışveriş yapar gibi bir algınının yanlışlığıdır. Amazon sayfaları ürün temellidir. Her ürünün kendine ait bir sayfası vardır ve o ürünü satan satıcılar o ürün sayfasında yer alırlar. Sadece Buybox alan satıcının ismi görünür ve diğer satıcılara bir kaç tıkla ulaşılabilir. Yanı satıcı sayfalarından ziyade, ürün sayfalarından bahsedilebilir.
Amazon’da satış yapmak için şirket gerekli mi?
Amazon Amerika’da satış yapmak için şirket gerekli değildir. Kişisel olarak da hesap açabilirsiniz. Ancak 200 satış veya 20.000$ limitine ulaştığınızda artık Amazon sizden IRS için kayıt olmanızı ister ve Amerika vergi yükümlülüğünüz başlar.
Amazon satış yapmak için Amerika’da şirket kurmak gerekir mi?
Hayır. Bir Türkiye vatandaşı olarak veya Türkiye’li bir şirket olarak Amazon’da satış yapabilirsiniz. Sıkıntılı kısım, Amazon Türkiye’de bulunan banka hesaplarını kabul etmemektedir. Dolayısı ile satışlardan elde edeceğiniz gelirlerin yatırılacağı bir banka hesabı gerekmektedir. Eğer, Amerika’da bir şirketiniz var ise, Amerika’da kolaylıkla banka hesabı açabilirsiniz ve bu hesap bilgilerini Amazon’dan gelen ödemeleri almak için kullanabilirsiniz. Diğer taraftan, eğer Amerika’da bir şirketiniz yok ise, Payoneer, Wise gibi hesap sağlayıcılarını kullanabilirsiniz. Bu şirketler, Türkiye’deki banka hesabınızı bir Amerikan banka hesabına bağlarlar ve size Amazon’un kabul edeceği Amerika banka hesap bilgileri sunarlar. Tabi ki her para transferinden komisyon alarak karınızın düşmesine neden olurlar.
Amazon’da ürün listelenir ve satışlar başlar?
Eski günler geride kaldı. Belki 2015 lere kadar bu mümkündü ancak artık değil. Rekabet artık daha yüksek. Amazon hesabı açıp, ürünlerinizi listelemek satış yapıp para kazanacağınız anlamına gelmiyor. Artık, reklamlar, müşteri yorumları, ürün görselleri vb. bir çok konuda emek sarfedip, ürününüzü birinci sayfaya çıkarıp rahat bir nefes alabilirsiniz. Artık reklamların, ürün lansmanının ve satışları artırmanın ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyebiliriz.
Amazon’da satış yapıp yüksek cirolara rahtalıkla ulaşmak mümkündür. Burada bahsetmek istediğimiz kısım, sadece hesap açıp, ürünlerinizi yükleyerek milyon dolalar kazanma ihtimalinin düşük olduğudur. Genelde size Amazon eğitimi veya kursu satmak isteyenler, işin emek gerektiren kısımlarını küçümserler. Amazon kısa yoldan para kazanmanın bir yolu değildir. Ancak, emek ve çaba ile hayallerinizin ötesinde satışlara ulaşmamanız gayet mümkündür.
Türkiye’deki e-ticaret siteleri, müşteri hizmetleri açısından henüz geriden gelmektedirler. Yani şuan rekabet az ve talep fazla görünmektedir. Dolayısı ile ne konulursa satılabilir ve satıcılar rahat davranabilirler. Ancak, Amazon Amerika için bu mümkün değildir. Amazon gerçektende ortamın polisi gibi davranmaktadır ve pek çok düzenlemeler ve kurallar ile en önem verdiği şey olan müşteri memnuniyetini korumaya çalışmaktadır.