amazonda satıcı olmak

Amazon FBA için bilinmesi gereken temel kavramlar

Amazon’da satış hakkında bazı temel kavramları bilmeniz pek çok meseleyi anlamanızı kolaylaştıracaktır. Bu yazıda Amazon’da satış ile ilgili en önemli temel kavramlardan bahsedelim.

Amazon Arama Algoritması

A9 ( A NINE), Amazon arama algoritmasıdır. Temel amacı satış sağlayacak sonuçları arama yapanların önüne çıkarmaktır. Google aramasından farklı olarak çalışır. Yani Amazon arama bölmesinde kelimeleri yazıp aradığınızda, aramanızla en çok eşleşen ürünleri değil, sizden önce arama yapanlara göre en çok satış getiren ürünleri ön sırada çıkarır. Çünkü, satışları arttırmak üzere dizayn edilmiştir. Bu nedenle, Amazon’da satışlarınız arttıkça aramalarda sıralamanız yükselir. Sıralamanız yükseldikçe satışlarınız artar. Tabi ki, tersi de mümkündür. Yani, arama sonuçlarında Amazon sizin ürününüzü insanların önüne çıkardığında, satış gerçekleşmemişse veya satış oranları düştüyse sıralamanız da düşer.

ASIN (eysin) AMAZON STANDARD IDENTIFICATION NUMBER

ASIN, Amazon’un her bir ürün için verdiği 10 karakterden oluşan numaradır (harf ve numara). Bir nevi Amazon’un kendi barkod sistemidir. Amazon.com’da yer alan sayfalar, ürün sayfaları, ASIN temellidir. Yani her ASIN için bir sayfa vardır. Ürününüzü Amazon’a eklediğinizde ürün tanımlayıcısı olarak UPC/EAN vs. barkodunuzla girdiğinizde Amazon ürününüz için bir ASIN atayacaktır.

BSR (BEST SELLER RANKING) En çok Satan Sıralaması

Her bir ASIN’in tarihi ve son saatlerdeki satış miktarına göre Amazon tarafından atanan istatistiki bir numaradır. Ne kadar küçükse o kadar hızlı satış oluyor anlamına gelmektedir. Örnek vermek gerekirse aynı kategoride, 1000’ın altında BSR’ı olan ürün günde 200 tane satarken, 100.000 BSR’ı olan ürün günde 1 tane satabilmektedir (örnekleme amaçlı, rasgele rakamlardır). Ancak, BSR dinamiktir. Satışlara bağlı olarak, sürekli artıp azalabilir. Ama genel olarak ürünün ne kadar sattığı hakkında çok iyi bir fikir vermektedir. BSR’ı görmek için çeşitli web tarayıcısı eklentileri ile her bir ASIN için BSR görebilirsiniz.

BSR, bir ürünü satıp satmamaya karar verirken mutlaka dikkate alınmalıdır. Örneğin, ayda 30 tane satan ürün yerine ayda 300 tane satan ürünle Amazon’da satış yapmak sizin için daha doğru bir seçenektir. Ayrıca, stok planlaması yaparken, BSR a bakarak, aylık ne kadar ürün stoğunuz olmalı veya FBA’e kaç adet göndermelisiniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Buybox

Buybox, Amazon’da yer alan her bir ürün sayfasında, sayfanın sağ tarafındaki sepete ekle ve şimdi satın al butonlarının olduğu bölümdür. Aynı ürünü satan birden çok satıcı olduğunda buybox’ı alan satıcı bu kısımda yer alır ve müşteriler ürünü o satıcıdan almış olur. Amazon’da satışların %90’nından fazlası buybox ile gerçekleşir dolayısı ile bir satıcı olarak temel hedefiniz buybox’ı almaktır. Ürünü satan diğer satıcılar buybux’ın altında diğer satıcılar olarak belirir ve çoğu müşteri bu kısma bakmaz. Daha önce yazdığımız, şu yazıdaki buybox bölümünü okuyabilirsiniz.

FBA ( Fulfillment by Amazon)

FBA ile satış, sizin ürünlerinizi toptan olarak Amazon deposuna göndermeniz ve herhangi bir müşteri sipariş verdiğinde Amazon’un ürünü paketleyip, kargolayıp müsteriye ulaştırması anlamına gelir. FBA hakkında daha geniş bilgi için tıklayın.

FBM ( Fulfilled by Merchant)

FBM ile satışta satıcı olarak siz siparişi yerine getirmekle sorumlusunuzdur. Amazon’da bir müşteri ürününüzü satın aldığında, kendi deponuzdaki ürünü paketler ve alıcıya kargolarsınız.

Amazon Seller Central

Seller Central, Amazon satıcılarının satıcı hesaplarını yönetmek için kullandıkları arayüzdür. Satıcı olarak yapmanız gereken tüm işlemleri buradan halledersiniz ve Amazon ile bu arayüz ile iletişim halinde kalabilirsiniz. Örneğin, yeni ürün listelenmesi, reklamlar, müşteri ile mesajlaşmalar, ürün kargolama, FBA kargosu oluşturma vb.

Amazon Brand registry

Amazon’un satıcılara sunduğu programlardan biridir. Seller Central benzeri kendi arayüzü vardır. Sadece Amazon Brand registry’ye kaydolanlar kullanabilir. Size markanızı koruma hakları, istenmeyen satıcıları engelleme ve sahte ürünleri durdurma gib hakları verir. Amazon marka tesciline kayıt olmak için ya halihazırda marka tesciliniz (trademark) olmalı ya da marka tescili için Amazon ile beraber başvurmalısınız.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.